BROJ TELEFONA EPIDEMIOLOŠKE SLUŽBE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Posted on 12.03.2020. in Novosti

Obavijest Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije: Kome se javiti u slučaju sumnje na zarazu

S obzirom na novonastalu situaciju vezanu uz koronavirus, brojni se stanovnici Osječko-baranjske županije pitaju kome se javiti prilikom sumnje na zarazu. Ovisno o situaciji – različiti su kontakti i ustanove kojima se građani javljaju.

U nastavku se nalaze preporuke nacionalnog i županijskog Stožera:

Posebne ambulante za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost od koronavirusa u Domovima zdravlja Osijek, Đakovo, Beli Manastir i Našice (Đurđenovac) rade tijekom 24 sata.

Brojevi telefona posebnih ambulanti nalaze se na Internet stranici Osječko-baranjske županije.

posebne ambulante ili nadležnom liječniku obiteljske medicine radi upute o daljnjem postupanju TELEFONOM se javljaju sljedeće osobe:

  • Koje imaju simptome odnosno kašlju, imaju povišenu temperaturu, kratak dah ili osjećaj slabosti
  • Koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, bez obzira na to imaju li simptome ili ne

Epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo na broj telefona 031/ 225-717 javljaju se SAMO osobe:

  • Koje su bile u IZRAVNOM kontaktu sa zaraženim osobama

KBC Osijek

  • Vrši prijem potencijalnih bolesnika ISKLJUČIVO na preporuku epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo
  • Osobe koje nije uputio Zavod za javno zdravstvo neće biti primljeni u bolnicu

Hitna medicinska pomoć

  • Vrši prijevoz osoba sa sumnjom na koronavirus prema nalogu Zavoda za javno zdravstvo s medicinskim osobljem s adekvatnom zaštitom od korona virusa. Nakon transporta se vrši kompletna dezinfekcija ljudi, opreme i vozila.
  • Ako bolesnik koji se nalazi u samoizolaciji pozove Hitnu medicinsku pomoć i ne prijavi da se nalazi u samoizolaciji te Hitna medicinska pomoć izađe na intervenciju bez zaštitne opreme, dovodi u rizik medicinski tim koji se može zaraziti koronavirusom te nakon intervencije mora 14 dana u izolaciju. Time se ugrožava zdravlje medicinskog osoblja, smanjuju kapaciteti medicinskog osoblja te narušava redovna djelatnost zbrinjavanja drugih životno ugroženih pacijenata. Osoba koja je zatajila samoizolaciju bit će sankcionirana.

Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. (Stariji i ostali osjetljivi na koronavirus)

Također, apeliramo na građane da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.