Održana svečana Akademija HOK-a

Posted on 4.07.2011. in Novosti

svi.jpg

Hrvatska obrtnička komora (HOK), u znak održavanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, svečanom Akademijom obilježava Dan Komore. Svečana Akademija održana je u  srijedu, 29. lipnja 2011. godine, s početkom u 12.00 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Predsjednika RH prof.dr.sc. Ive Josipovića.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da Vlada i HOK moraju djelovati i djeluju kao partneri, kazala je premijerka. Vlada će, kazala je, slušati što obrtnici predlažu, kako bi im kroz zakone i izmjene zakona olakšala poslovanje, rad i omogućili nova zapošljavanja. Čestitajući nagrađenima premijerka Kosor je istaknula kako su pokazali kolika je važnost “zlatnih ruku”.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je istaknuo važnost partnerstva HOK-a i Vlade, važnost strukovnog obrazovanja, a naglasio je i kako obrtnike treba potaknuti, educirati te pripremati za poslovanje na tržištu EU.

-Od Vlade očekujemo pravog partnera s kojim ćemo osigurati opstanak na tržištu, poručio je. Iznio je podatke kako je u zadnjih nekoliko godina “izgubljeno” 15 tisuća obrtnika i još toliko zaposlenih radnika. Istaknuo je da je pad broja obrta zadnjih nekoliko mjeseci zaustavljen, a istovremeno je došlo do povećanja broja zaposlenih za više od devet tisuća.

Izaslanik predsjednika Republike Boris Cota istaknuo je kako obrt omogućava zapošljavanje i samozapošljavanje dijela radne snage koja nije zanemariva. Tako udio zaposlenih u obrtu u ukupnom broju zaposlenih iznosi između 14 i 17 posto te obrt u bruto dodanoj vrijednosti sudjeluje s osam posto.

Na Akademiji su najuspješnijim obrtnicima dodijeljena najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore – Statua „Zlatne ruke“.

Sa područja Osječko-baranjske županije Plaketu ZLATNE RUKE s pisanim priznanjem ZLATNE RUKE dobio je ANTE PERIĆ, vlasnik soboslikarsko-ličilačkog i autolakirerskog obrta „SLA ANTE PERIĆ“ iz Đakova, za dugogodišnji uspješan rad i ostvarenu visoku razinu usluga u obrtu, doprinos u strukovnoj izobrazbi i humanitarnom radu te razvoju institucija komorskog sustava nagradu mu je predao Domagoj Ivan Milošević – izaslanik predsjednika republike.

Promovirani su novi majstori obrtnici, njih 914, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana te je u ime novih majstora simbolično je diplomu preuzeo Miljenko Vuk, majstor galanterist, vlasnik Torbarske radionice Rešetić-Vuk iz Zagreba.

 Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva dodijelilo je nagradu „Šegrt Hlapić“ najboljoj školi, najboljem majstoru i najboljem učeniku strukovne škole. Posebno ističemo da je nagradu najbolji majstor stručni učitelj dobio Veljko Bošnjak, vlasnik restorana „Park Valpovo“ iz Valpova kojemu je nagradu predao ministar Đuro Popijač.

Gospodin Ante Perić prima nagradu :

ante_peric.JPG

Gospodin Veljko Bošnjak prima nagradu :

Bosnjak_2.jpg