Sporazum kao spoj znanosti i prakse

Posted on 6.06.2018. in Novosti

Predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Darko Knežević i dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković u utorak su na Ekonomskom fakultetu potpisali sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji. Ekonomski fakultet na taj će se način još više otvoriti prema gospodarskim subjektima kako bi s njima radio na razvoju gospodarstva.

– Zadaća Fakulteta prije svega je znanstveni i nastavni rad, ali ima i društvenu misiju i drago mi je što nas je Obrtnička komora prepoznala kao instituciju koja može biti partner koji će zajedno s njezinim članicama raditi na različitim projektima. S obzirom na to da mali obrti nemaju kapacitete da to naprave sami, našim ćemo znanjem pokušati pomoći da pronađu rješenje za svoje probleme. S druge strane, sporazum će omogućiti nastojanje Fakulteta da studente završih godina uključuje u stvarni život, odnosno praksu u raznim obrtima, gdje mogu puno toga naučiti. Također, u sklopu nastave često proučavamo poslovne slučajeve, a s ovim sporazumom obrti će nam dati upravo takve slučajeve, koji mogu biti vrlo korisni za upoznavanje studenata sa stvarnim problemima koje gospodarstvo nosi – rekao je Crnković.

Predsjednik Obrtničke komore poručio je da je jučerašnji dan bitan za obje institucije te da potpisivanje sporazuma donosi dobro i obrtništvu i samom Fakultetu, odnosno njegovim polaznicima.

– Činjenica je da postoji nedostatak kvalitetnih savjeta i dobre suradnje te je ideja gospodina Crnkovića i mene bila da uključimo Ekonomski fakultet, koji nam može pomoći raznim savjetima, predavanjima i marketinškom aktivnošću. Ako nemate dobar marketing, u današnje doba brze informacije, možete imati proizvodnju kakvu god hoćete, ali ona jednostavno ne prolazi – poručio je Knežević te dodao da vrlo korisnim smatra to što će polaznicima Fakulteta osigurati stručnu praksu, preko koje će direktno ući u gospodarstvo i vidjeti kako ono funkcionira te iz svega toga izići spremniji za ovo zahtjevno tržište.