U OBRTNIČKOJ KOMORI OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU „ENERGETSKA UČINKOVITOS U ZGRADARSTVU“

Posted on 20.11.2012. in Novosti

logo.jpgHrvatska obrtnička komora je u suradnji s Građevinskim fakultetom u Zagrebu 9. studenoga 2012. godine u Osijeku održala Okrugli stol na temu ”Energetska učinkovitost u zgradarstvu”.

Cilj okruglog stola je bio ukazati na mogućnosti i kapacitete građevinskog sektora vezano uz zahtjeve energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

Panelisti su dali uvid u obveze investitora i izvođača u pogledu energetske učinkovitosti prema važećoj zakonskoj regulativi. Bilo je riječi i o mogućnostima sufinanciranja ulaganja u programe podizanja energetske učinkovitosti na zgradama (uvođenje fotovoltaike, obnavljanja fasada, promjena stolarije-prozora i ostalo). Navedeno se odnosi na programe sufinanciranja koji su bili provedeni na razini pojedinih općina i županija, na aktualne programe, te na programe sufinanciranja čija se provedba uskoro očekuje.

Predstavnici Građevinskog fakulteta u Zagrebu ukazali su na ključne probleme kod izvedbe građevina, te na ključna mjesta i propuste kod kojih dolazi do znatnih gubitaka energije u zgradama ili obiteljskim kućama. Predstavnici tvrtki koje se bave proizvodnjom i/ili prodajom građevinskih materijala govorili su o konkretnim problemima pri ugradnji na terenu i obrtnicima dali korisne i konkretne savjete.