Zabrana izlaganja cigareta na prodajnim mjestima te prodaja iz automata

Posted on 8.08.2013. in Novosti

Poštovani,

izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda (NN. 94/2013 od 22.7. 2013.) Vlada RH i dalje pooštrava smanjenje prodaje duhanskih proizvoda, te se time zabranjuje svaka izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda, što znači da se zabranjuje izlaganje pojedinačnih pakiranja cigareta i ostalih duhanskih proizvoda na vidljivim pozicijama na prodajnim mjestima. Dosadašnjom provedbom zakona ustanovljeno je neujednačeno postupanje nadležnih državnih tijela u pogledu sankcioniranja ovakvog ponašanja, a time i dovelo do pravne nesigurnosti svih subjekata na tržištu.

Nadalje, uvodi se potpuna zabrana prodaje duhanskih proizvoda iz automata, nadaju se u Ministarstvu zdravlja koje je predložilo izmjene zakona, smanjiti broj pušača među mladima jer će teže dolaziti do cigareta, pogotovu maloljetnici, a smanjit će se i impulsna kupnja duhanskih proizvoda.

Pri tome trgovci, koji prodaju cigarete, imaju kratko vrijeme za prilagodbu, te će se nove odredbe zakona početi primjenjivati od 22. rujna 2013.