Obrtnici iz Osječko-baranjske županije na 24. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Posted on 26.11.2011. in Novosti

Picture_012.jpg

Obrtnička komora Osječko-baranjske županije i ove godine nije iznevjerila tradiciju – organizirala je odlazak ugostitelja i drugih obrtnika iz Osječko-baranjske županije na 24.  kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, održan 14. i 15. studenoga u Dubrovniku. Iz naše je županije bilo 35 sudionika, kojima je  Komora platila troškove prijevoza na Kongres, a članovima Ceha ugostitelja Obrtničke komore Osječko-baranjske županije i sve ostale troškove.

Ove je godine u radu Kongresa i njegovim popratim manifestacijama sudjelovalo petstotinjak ugostitelja, dužnosnika Hrvatske obrtničke komore, predstavnika županijskih obrtničkih komora,  predstavnika Ministarstva turizma, saborskih zastupnika, županijskih i gradskih čelnika, te  predstavnika znanstvenih instituacija i ustanova.

Picture_024.jpgNa Kongresu se razgovaralo i raspravljalo o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, potom o inspekcijskom nazoru, novostima iz zakonodavstva, te mogućnostima financiranja putem bankovnih kredita i iz fondova Europske unije. Održan je i niz edukativnih radionica i stručnih predavanja, te predstavljen projekt Hrvatska autohtona kuhinja. Veliku je pozornost sudionika Kongresa, ali i gostiju Dubrovnika privukla Gastro izložba ugostitelja domaćina – Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije – pod nazivom „Dubrovačka trpeza“. Na Stradunu je, naime, bio postavljen stol dugačak više od 150 metara, na kojem su svoju ponudu predstavili dubrovački ugostitelji i vinari.Picture_044.jpg

 

 

Zaključci 24. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-e

1. Nastavno na dugogodišnja traženja ugostitelja za smanjenjem stope PDV-a te skorog pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, tražimo da se u skladu sa predpristupnim ugovorom i obavezom da se porezni sustav RH uskladi sa Direktivom 2006/112/EC, te izmjenama iste iz 2009. godine, omogući donošenje niže stope PDV-a na hranu u iznosu od 8%, u skladu sa traženjima ugostiteljskog sektora.

2. Dosadašnji rezultati u obrazovanju za obrtništvo, kao i uloženi resursi u cilju podizanja kvalitete obrazovanja u području ugostiteljstva i turizma, daje nam za pravo, pa čak i obvezuje da inzistiramo na jedinstvenom modelu obrazovanja, jer znanja i vještine nužne za samostalno obavljanje ugostiteljske djelatnosti učenici mogu steći samo kroz neposredan rad u pravoj životnoj situaciji i uz veliki broj sati praktične nastave.

3. Kao i u mnogim drugim strukama, nelegalni rad u ugostiteljskoj djelatnosti odnosi veliki dio mogućih prihoda. Djelomično ili potpuno ilegalni objekti nude gostima uslugu upitne kvalitete, često poslujući samo kroz vremenski atraktivni dio sezone, bez poštivanja kategorizacije objekata, palete usluga hrane i pića koja nisu primjerena pojedinim vrstama objekata, te bez udovoljavanja minimalno tehničkih uvjeta.
Potrebno je potaknuti od lokalne razine na više, cijeli sustav obrtničkih komora i udruženja obrtnika, cehova i sekcija ugostitelja u sprečavanju svakog nelegalnog načina poslovanja, kako bi se zaštitila struka i legalno poslovanje.

Picture_059.jpg

4. U slučajevima organiziranja prigodnih događanja poslodavac često puta ima potrebu angažirati veći broj radnika od onih stalno zaposlenih. U cilju omogućavanja angažiranja radnika za poslove koji se obavljaju povremeno, tražimo da se Ugovorom o dijelu ili na drugi način omogući ovakvo povremeno zapošljavanje.

Picture_061.jpg

5. U skladu sa izmjenama Zakona o trgovini, predlažemo izmijene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na način da se minimalno tehnički uvjeti vežu uz ugostiteljski objekt, a ne uz osobu, vlasnika ili korisnika tj. da se u slučajevima nastavka obavljanja iste djelatnosti u istom objektu od strane novog korisnika ne bi trebali ishoditi novi minimalno tehnički uvjeti.

Picture_067.jpg

6. Sljedeći, 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, održat će se 2012. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Picture_074.jpg

 

Picture_080.jpg

 

Picture_085.jpg