Obrtnici od sada mogu koristiti jedinstveni obrazac za utvrđivanje kreditne sposobnosti

Posted on 20.11.2023. in Novosti

Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore inicirala je prijedlog izrade jedinstvenog obrasca svih banaka za utvrđivanje kreditne sposobnosti. Nakon provedene analize postojećih obrazaca u  praksi, Sekcija je napravila JEDINSTVENI OBRAZAC BANAKA te po prvi puta uvela nova rješenja za utvrđivanje kreditne sposobnosti posebno za obrtnike i neprofitne organizacije.

Obrazac je usuglašen sa predstavnicima svih poslovnih banaka, uz podršku Hrvatske udruge banaka i Hrvatske narodne banke.

U obrascu su (napokon) i nova rješenja za utvrđivanje kreditne sposobnosti posebno za obrtnike i neprofitne organizacije.

Nadalje, sada su stvoreni i preduvjeti da se programski riješi popunjavanje obrasca – budući da do sada to nije bilo moguće jer je svaka banka zahtijevala drugu vrstu podataka za analizu.

JOB obrazac već je pripremljen u skladu sa izmjenama koje nas očekuju od 01.01.2024. godine te svakako pozivamo sve računovodstvene servise i računovođe da što prije započnu sa korištenjem istog.

Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore nastojat će primjenu istog obrasca dogovoriti i sa svim leasing kućama, kako bi se poduzetništvo u Hrvatskoj dodatno administrativno rasteretilo.

Obrazac možete preuzeti na poveznici.