Sastanak sa ciljem jačanja partnerskog odnosa

Posted on 22.02.2011. in Novosti

zupan_sisljagic.jpgNovi predsjednik obrtničke Komore Osječko-baranjske županije Dragutin Grabrović susreo se 17. veljače sa županom Šišljagićem i njegovim suradnicima kako bi zajednički sagledali mogućnosti za unapređivanje suradnje, posebice kada je riječ o jačanju obrtništva kao značajnog gospodarskog čimbenika.

Predsjednik Grabrović je iznio crnu statistiku prema kojoj je u 2010. godini zatvoren 161 obrt, a u posljednje dvije godine njih čak 584. U Osječko-baranjskoj županiji, istaknuo je Grabrović, s 31. prosinca 2010. godine bilo je registrirano 4.344 obrta, u kojima radi ukupno 9.928 zaposlenika. No, zabrinjava podatak da su u odnosu prema godinu dana prije to 984 zaposlenika manje!

Predsjednik Grabrović zatražio je od župana Šišljagića da Obrtnička komora aktivno sudjeluje u radu županijskih tijela, odbora i savjeta. Također, istaknuo je kako bi predstavnici Komore trebali biti u odborima obrtničkih škola. Od Županije se očekuje pomoć pri informiranju o fondovima Europske unije i pri izradi zahtjeva za korištenje sredstava EU, kao i pri davanju specijaliziranih savjeta, primjerice onih vezanih uz energetiku ili očuvanje okoliša. U Komori se nadaju da će Županija i dalje sufinacirati seminare za obrtnike i Obrtnički sajam u Osijeku, te da će nastaviti s investicijskom potporom za kapitalna ulaganja. Grabrović je naglasio da će se Komora nastojati povezati sa saborskim zastupnicima iz Osječko-baranjske županije kako bi ih mogla što bolje upoznati s problemima i potrebama obrtnika i da bi ih potaknula na lobiranje za interese obrtništva.

Župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako je Županija otvorena za sve prijedloge Obrtničke komore Osječko-baranjske županije i namjerava i dalje unapređivati partnerski odnos u interesu zajedničkog boljitka. Nastavit će, rekao je župan, s investicijskom potporom za kapitalna ulaganja, u što su tijekom godina uložena značajna sredstva, sufinacirat će Obrtnički sajam, usavršavanje obrtnika i druge aktivnosti. Obrtnička komora i Županija zajednički će u jednom dijelu sufinancirati Poljoprivredni sajam, dogovoreno je na sastanku.

Župan Vladimir Šišljagić dogovorio je s čelnicima Obrtničke komore Osječko-baranjske županije da se sazove sastanak Ceha uslužnih djelatnosti – pekara kako bi se još jednom preispitala njihova odluka o poskupljenju kruha.