U Požegi održana manifestacija i projekt “Zeleno – plavo”

Posted on 25.01.2012. in Novosti

2012_01_21_10.45.40.jpg

Obrtnička komora Požeško-slavonske županije, zajedno s Udruženjem obrtnika Požega i Turističkom zajednicom Grada Požega, ove je godine po peti puta organizirala projekt Zeleno – plavo, u sklopu Vincelova u Požegi.
Manifestacija je održana 21. siječnja na Trgu Sv. Trojstva u Požegi ispred Gradske kuće Grada Požege, u čijem je dvorištu organiziran program potpale Vincelovske vatre i tradicionalna rezidba trsa, uz prezentaciju i degustaciju jela i vina.

Cilj projekta “zeleno – plavo” je povezati «zeleno» i «plavo», odnosno kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, povećati konkurentnost poljoprivrede i turizma, promovirati hrvatske autohtone prehrambene proizvode na domaćem turističkom tržištu, promocija novih ili redizajniranih postojećih proizvoda i gastro usluga, povećati promet i dohodak proizvođača, prezentirati kontinentalna vina i gastro ponudu, te gastro ponudu područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika, susreti gospodarstvenika, kao i susreti s novinarima.

Bogata ponuda morske i slatkovodne ribe, te vina dominirala je na promociji projekta „Zeleno i plavo“ i „Riba – jedi što vrijedi“ na štandovima prostora iza Gradske kuće. Mirisima dobre hrane odazvali su se brojni građani, u želji da kušaju različite autohtone delicije koje su nudili obrtnici i ugostitelji iz brojnih jadranskih i kontinentalnih turističkih destinacija. Morskoj ribi pripremljenoj na najrazličitije načine ravnopravno je konkurirala riječna riba.

Na otvorenju manifestacije „Zeleno-plavo“ Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, pozvao je sve sudionike da zajednički učine više, jer su dosadašnje manifestacije potvrdile da se to i može. Dražen Kurečić, pomoćnik ministra poljoprivrede, je naglasio da će ulaskom u Europsku uniju poljoprivreda dobiti nove uvjete i potencijal za razvoj. Akciju „Riba – jedi što vrijedi“ posebno je pozdravio mr. sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, obzirom da predstavlja zdravu prehranu i zdravlje, što znači snagu države, naroda i njene produktivnosti.

2012_01_21_10.48.13.jpg

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, rekao je kako će njegovo ministarstvo uvijek poticati ovakve akcije.
U projektu Zeleno-plavo na Gradskom trgu u Požegi sudjelovali su predstavnici obrtničkih komora iz Istarske županije, Primorsko–goranske županije i Udruženja obrtnika Rijeka, Zadarske županije, Šibensko-kninske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Udruženja obrtnika Split i Udruženja obrtnika Brač, Dubrovačko-neretvanske županije, Osječko-baranjske županije i Udruženja obrtnika Osijek, te iz Brodsko-posavske županije i Udruženja obrtnika Slavonski Brod.
Treba napomenuti kako je Udruženje obrtnika Osijek pripremalo prženu mrenu.