Skip to content

Aktivirajte e-Osobnu i prijavite se besplatno u sustav e-Komunikacije

U svrhu ispunjavanja obveze prijave za e-Komunikaciju, obavještavamo obrtnike kako za prijavu mogu koristiti svoju e-Osobnu iskaznicu koja je vjerodajnica najviše razine i njom ćete se moći besplatno prijaviti u eKomunikaciju. E-Osobnu iskaznicu omogućeno je besplatno aktivirati u prostorijama na pojedinim lokacijama policijskih uprava. Naime, u suradnji s AKD-om postavljeni su mobilni kiosci te su angažirani studenti koji mogu pomoći pri aktivaciji eOsobne i/ili mobilne aplikacije Certilia. Popis lokacija MUP-a na kojima je omogućeno takvo aktiviranje e-Osobne dostupan je na https://www.eid.hr/hr/obavijesti/lokacije-gdje-mozete-aktivirati-svoju-eosobnu-i-mobileid .

Sve što vam je potrebno je vaša osobna iskaznica i pin omotnica. Ako nemate omotnicu s PIN-om ili ste ju zagubili, istu možete besplatno dobiti na šalteru policijskih uprava. Za samostalno aktiviranje eOsobne potreban vam je uređaj (čitač). Upute za samostalnu aktivaciju možete pronaći na https://www.eid.hr/hr/eosobna/clanci/aktiviraj-eoi ili pogledati kratki info-video na https://www.eid.hr/. Uz aktiviranu eOsobnu dostupno je i više od 100 usluga putem platforme eGrađani, a jednostavna je za korištenje te znači najvišu razinu sigurnosti uz dvostruku autentifikaciju i biometrijsku identifikaciju.

Hrvatska obrtnička komora ustraje u traženju jednostavnijeg pristupa sustavu e-Komunikacije obrtnika sa sudovima na način da se sustav izmijeni odnosno nadogradi kako bi tehnički i financijski bio prihvatljiv obrtnicima. Jedan od načina je da se obrtnicima koji nemaju eOsobnu omogući pristup sustavu putem vjerodajnice značajne razine sigurnosti, a ne isključivo kroz vjerodajnice visoke razine sigurnosti uz dodatni trošak, kako je sada propisano. Također, HOK je uputio nadležnom Ministarstvu zahtjev da korištenje sustava e-Komunikacije za obrtnike bude proizvoljno odnosno da se razmotri mogućnost odgode roka za pristupanje obrtnika sustavu za godinu dana.

Za pomoć u aktivaciji osobne iskaznice i pomoć u prijavi za  e-Komunikaciju možete se obratiti i u  Obrtničku komoru Osječko-baranjske županije na adresi Svilajska 35/II, Osijek.  Kontakt telefon 031/310-160.