Skip to content

Kako je bilo predviđeno u Zakonu o hrani NN 46/07 i Pravilniku o higijeni hrane NN 99/07, do 1. siječnja 2009. godine bilo je potrebno poslovanje, proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane uskladiti s odredbama navedenih propisa. U suradnji Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, izrađeni su Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič – praktična provedba HACCP sustava za trgovinu. Vodiči su pozitivno procijenjeni od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te se smatraju nacionalnim vodičima, koji su primjenjivi u sektoru trgovine.

Subjekti koji su u poslovanju s hranom uspostavili sustave samokontrole temeljene na načelima HACCP sustava iz članka 5. Pravilnika o higijeni hrane (Narodne novine 99/07) i članka 51. Zakona o hrani (Narodne novine 46/07), a u skladu s odredbama ovog Vodiča ispunili zakonske obveze navedenih odredbi.

Sukladno članku 10. stavku 2 točki d. Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i zaštiti životinja (Narodne novine 99/07) prilikom službene kontrole odredbe predmetnog vodiča uzimaju se u obzir.

Izradom ovih vodiča trgovinama je odrađen veliki dio posla i obveza. Provodeći upute iz vodiča i vodeći predviđene evidencijske liste, realiziraju se propisane zakonske obveze. Ovisno o predznanju na temelju informacija u vodiču, poslovanje je moguće i samostalno urediti prema zahtjevima vodiča. Predlažemo: prvo proučiti vodiče, razmotriti zahtjeve u poslovanju, provjeriti možemo li popuniti tražene evidencijske liste, te ako eventualno ima nepoznanica, zatražiti pomoć od obrtničke asocijacije i autora vodiča.

Vodič se u ovom prvom izdanju objavljuje kao Internet izdanje. Kako je ovo prvo izdanje ovakvog vodiča za trgovačku struku, očekujemo da će se kroz implementaciju u praksi pokazati još puno detalja kojima bi se ovaj vodič mogao unaprijediti. Molimo vas da sve konstruktivne i kratko obrazložene sugestije pošaljete na e-mailcehovi@hok.hr, kako bi sljedeće izdanje bilo kvalitetnije.

Obratite pažnju da su u pogledu rizika, sve trgovine sa gastro ponudom (npr. pečenje pilića, termička obrada hrane) objekti srednjeg rizika. Ostale trgovine, koje samo narezuju salame i slično su objekti niskog rizika.

Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič – praktična provedba HACCP sustava za trgovinu – otvori

Evidencija trgovina – otvori

Planovi trgovina – otvori