Skip to content

Hrvatska obrtnička komora: obeštećenje obrtnika zbog zatvaranja je imperativ, možemo razgovarati samo o uvjetima njegovog provođenja

  • by

Hrvatska obrtnička komora smatra kako će Vlada RH biti spremna na kompenzaciju obrtnicima kojima se onemogući rad te traže sastanak kako bi iznijeli svoje prijedloge

Prema jučerašnjim izjavama predstavnika Stožera CZ predložene su strože mjere, koje podrazumijevaju potpuno zatvaranje ili značajnije onemogućavanje rada u određenim sektorima, a naročito u sektoru ugostiteljstva, kojeg je ova izvanredna situacija dovela na rub održivosti.

Hrvatska obrtnička komora svjesna je trenutne situacije uzrokovane koronavirusom, odnosno posljedica koje ima na zdravstveni sustav i na svakodnevni život, no obrtnici su opravdano zabrinuti za svoju budućnost. Trenutne mjere za očuvanje radnih mjesta na žalost nisu dovoljne, jer obrtnici osim plaća radnika imaju mnoge druge troškove poput troškova najma, režija, komunalnih davanja i slično. 

 

U ovim okolnostima određeni segmenti gospodarstva su žrtvovani i trpe značajnu štetu kako bi druge djelatnosti mogle i dalje nesmetano funkcionirati. Kad se donose odluke tko može raditi, a tko ne, smatramo da je nužno ponuditi model kompenzacije barem djelomične izgubljene dobiti i operativnih troškova kako bi se održali na životu poslovni subjekti i radna mjesta.

Hrvatska obrtnička komora traži da Vlada RH u situaciji potpune zabrane rada i u slučaju značajnijeg ograničavanja rada osigura adekvatno obeštećenje troškova poslovanja, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, ali što je još važnije, očuvanja poslovnih subjekata u sektorima koji su zatvoreni. Samo na taj način možemo osigurati temelje za nesmetani nastavak rada kada za to budu osigurani uvjeti. Politika obeštećenja subjekata kojima je zabranjen rad pravilo je u gotovo svim zemljama EU koje su posegnule za tako rigoroznim politikama u borbi protiv širenja virusa.

Također, Hrvatska obrtnička komora traži hitan sastanak s Vladom RH i resornim ministarstvima, kako bi kroz dijalog struke i vlasti pronašli najbolje rješenje za poteškoće u poslovanju s kojima se obrtnici suočavaju.