Skip to content

Održan seminar iz područja radnog zakonodavstva

U organizaciji Obrtničke komore Osječko-baranjske županije održan je seminar s temom „Što nam donosi novi Zakon o radu?“

Odaziv na seminar je bio velik, a polaznicima su prezentirane izmjene Zakona o radu koje trebaju biti usvojene i stupiti na snagu na jesen ove godine.

Obrađene su, također, i slijedeće teme:

Ugovori o radu – kroz praktičan prikaz polaznici su  dobili najbitnije informacije o reguliranju međusobnih prava između poslodavca i radnika, odnosno na koji način najbolje regulirati odnose, osobito koji se odnose na radno vrijeme, radno mjesto i plaću te druge  odnose između  poslodavca i radnika  uz naglasak na godišnje odmore, plaćeni dopust, materijalna prava radnika i sl.

Prestanak radnog odnosa – obuhvaćeni su svi načini prestanka ugovora o radu, uključujući sve vrste otkaza uz praktični prikaz istih te  postupak  otkazivanja, odnosno izbjegavanje  nepoželjnih posljedica za poslodavca.

Plaća i ostalo – izračun plaće, plaća u poreznom smislu, upotreba privatnog automobila u službene svrhe, materijalna prava radnika, kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Godišnji odmor – izračun i stjecanje prava na godišnji odmor, rad na određeno i godišnji odmor, plan korištenja godišnjeg odmora, odluke o godišnjem odmoru, korištenje godišnjeg odmora u dijelovima, otkazni rok i godišnji odmor  itd.

Predavač je bio dr.sc. Ivan Sarić, dipl.iur., direktor HUP Regionalnog ureda Osijek, koji dnevno pruža članicama savjete iz radnog zakonodavstva, što uključuje i zastupanje u radnim sporovima i kolektivnim pregovorima. Aktualni je predavač u PUMA programu iz područja radnog prava.

Na seminaru su polaznici mogli postavljati pitanja i rješavati nedoumice vezane uz temu seminara te dobiti  odgovore na sva pitanja iz područja radnog zakonodavstva.

Za sve članove Hrvatske obrtničke komore ( obrtnici i dobrovoljni članovi )  seminar je bio besplatan.